Blended teams - Effectief technologisch vernieuwen binnen je organisatie
De digitale wereld gaat een nieuw tijdperk in: waar organisaties voorheen de behoefte hadden om digitale vraagstukken volledig uit te besteden, merken we bij Gravity nu dat organisaties de behoefte hebben om eigen in-house team met een bureau direct samen te laten werken. Bij Gravity hebben wij gezien dat deze manier van samenwerken organisaties helpt om effectiever te groeien op digitaal gebied; of het nou gaat om het bouwen van een nieuw digitaal product of het optimaliseren van bestaande technologie. Deze manier van samenwerken wordt ook wel een Blended team genoemd.
Een Blended team is een model waarbij specialisten met verschillende achtergronden bij elkaar komen om samen te werken.Vaak gaat het om een vast team dat wordt opgeschaald door een flexibele schil.
Met een Blended team kan je specifieke expertise in huis halen, denk bijvoorbeeld aan Frontend en Backend developers, UX/UI designers, Strategen, Agile Coaches, Scrum Masters en andere experts. Op deze wijze kunnen teams sneller opgeschaald worden voor een bepaalde periode, aansluitend op de behoefte van je organisatie. Bij Gravity merken we dat organisaties op deze manier efficiënter én effectiever digitale producten en optimalisaties kunnen realiseren.
De voordelen van een blended team
Een Blended team brengt vele voordelen met zich mee:
- Capaciteit schalen naar behoefte
Een Blended team geeft je organisatie de mogelijkheid om tijdelijk het eigen team op te schalen qua aantal of type specialisten. Zo kan er binnen afgebakende tijd met een groter team aan een bepaalde vernieuwing gewerkt worden, maar kan het team ook na oplevering snel afgeschaald worden. Op deze manier kan een budget voor ontwikkeling efficiënt ingezet worden en kan het project in kortere tijdspanne sneller gerealiseerd worden. - Procesbegeleiding en continue vraagbaak
Wanneer je als organisatie ambitie hebt om te vernieuwen, kan het lastig zijn om het project te begeleiden als de kennis of ervaring niet in huis is. Denk bijvoorbeeld aan het uitvoeren van een eerste AI project. Waar begin je en wat komt er allemaal bij kijken? Bij een Blended team van een bureau wordt een Scrum Master aangesteld om het proces te begeleiden. Het bureau heeft de kennis en ervaring in huis, en is tevens daarmee een continue vraagbaak. Ook na oplevering kan het fijn zijn om terug te vallen op het bureau als er aanvullende kennis nodig is om bijvoorbeeld te optimaliseren. - Kennisoverdracht voor eigen experts
Je eigen in-house team is waardevol omdat zij alle inhoudelijke kennis bezitten over het digitale landschap van jouw organisatie. Soms is het enige wat ontbreekt kennis van buitenaf - een kijk op de laatste trends in de markt of het gebruik van alternatieve technologieën. Met een Blended team haal je deze kennis in huis en stel je je eigen experts in staat om hiervan te leren. Zo kunnen zij met de nieuwe materie kennismaken. In de samenwerking met een Blended team zullen je experts niet alle kennis eigen maken, maar juist de kennis opnemen om na de samenwerking voort te kunnen bouwen en te optimaliseren.
Hoe een Blended team werkt
Een Blended team opereert in grote lijnen hetzelfde als een traditioneel team, maar proces en communicatie zijn bij dit team crucialer. Het team functioneert volgens de Agile werkwijze, waarbij aan het hoofd de Scrum Master en Product Owner staan om het team te coördineren.
-
De Scrum Master zorgt voor een efficiënt werkproces, waarbij de coördinatie, productie en besluitvorming naadloos op elkaar aansluiten. Een Blended team is een unieke vorm van samenwerking, de Scrum Master komt daarom vaak vanuit een bureau omdat diegene ervaren is in het begeleiden van Blended teams.
-
De Product Owner is verantwoordelijk voor de inhoudelijke aansturing van het team en is degene die voortdurend in contact staat met zijn of haar stakeholders binnen de organisatie. Vaak komt de Product Owner vanuit de organisatie.
Scaled Agile framework
Een Blended team komt in meerdere groottes voor. Denk bijvoorbeeld aan een klein team met enkele specialisten om een idee snel te valideren. Het kan ook gaan om een team groter dan 8 specialisten, inclusief Product Owner en Scrum Master. Vanaf een team van 8 specialisten is het belangrijk om het team op te delen in meerdere subteams om het Agile werken effectief te houden. Het Scaled Agile framework kan in dat geval als overkoepelend framework ingezet worden. Hierbij werken meerdere subteams parallel aan elkaar. Elk subteam werkt afzonderlijk aan hun eigen componenten van het platform, met een gemeenschappelijke productvisie als uitgangspunt.
Het is belangrijk om te werken met gezamenlijke Project Increment (PI) planningen om het werk op elkaar afstemmen en afhankelijkheden inzichtelijk te maken. De vaste contactmomenten tussen opleveringen door kunnen in eigen subteam plaatsvinden, zoals daily's, retrospectives en reviews. Tussentijds wordt het werk gezamenlijk opgeleverd om de voortgang en voorspelbaarheid van het werk te waarborgen. Tegelijkertijd biedt het de gelegenheid om nieuwe afhankelijkheden en consequenties met elkaar af te stemmen. In de afbeelding is te zien hoe het team er organisatorisch uitziet.
Hoe je een Blended team voor je laat werken
Het geheim van een succesvol Blended team zit voornamelijk in het begeleiden en faciliteren van het team bij de uitvoering. Hieronder staan vier tips op basis van onze eigen ervaring hoe je succesvol een Blended team opzet.
1. Zet een ervaren Product Owner aan het hoofd
Het is belangrijk voor een Blended team om inhoudelijk gestuurd te worden in wat er ontwikkeld moet worden. Een ervaren Product Owner houdt het overzicht, begrijpt waar in het moment de focus moet liggen en heeft alle aandacht om het Blended team inhoudelijk te kunnen begeleiden.
2. Ontwikkel een solide Agile werkproces
Om een Blended team als een geoliede machine aan de praat te krijgen, is het van belang om een duidelijke communicatiestructuur in te richten. Denk daarbij aan het hanteren van de Agile werkwijze. Meer hierover kan je lezen in onze blog over De kracht van Agile werken.
3. Neem de tijd om een inclusieve cultuur te creëren
Een samenwerking tussen individuen van verschillende organisaties komt niet natuurlijk tot stand, maar heeft tijd en aandacht nodig. Een Blended team is daarom interessanter voor langere samenwerkingen en een onboarding traject is essentieel.
4. Maak onafhankelijke testers deel van je team
Testers zijn belangrijk voor de kwaliteit van het werk. Zij testen het gehele product als eindgebruikers en kunnen op basis van code review de bugs en unhappy flows identificeren. Met onafhankelijke testers zorg je er dus voor dat er kritisch gekeken wordt naar het eindproduct, zodat het Blended team geen blinde vlekken heeft tijdens de uitwerking.
Lotte van Beek
Business developer